Manifest

Avocatul Antreprenorilor

Antreprenorii sunt principalii creatori de valoare în toate economiile libere. Microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii sunt esențiale pentru sănătatea și creșterea economiei. În România, aceste entități create de români cu spirit antreprenorial în ultimii 25 de ani angajează peste 60% din forța de muncă activă și produc peste 50% din valoarea adăugată brută din economia Românească*.

Cu toate acestea antreprenorii sunt cei mai expuși abuzurilor legislative și administrative: legi proaste, inechitabile și instituții de control nenumărate și abuzive.

Birocrația e sufocantă și instituțiile lente și redundante. Antreprenorii români sunt foarte des obligați să-și cheltuie cea mai mare parte din resurse și energie în lupta cu un stat care-i tratează ca prezumtivi infractori. ANAF, care ar trebui să fie un administrator, s-a transformat în milițian printr-o divizie supradimensionată, militarizată și opresivă: Antifrauda Fiscală. Se închid afaceri pentru diferențe de bani în casa de marcat, este atrasă în mod nejustificat răspunderea personală a administratorilor, se dau amenzi disproporționate pentru fapte care nici măcar nu ar trebui să fie de competența ANAF, se refuză accesul la instanțele de judecată și se confiscă veniturile. Toate aceste abuzuri îi găsesc de cele mai multe ori pe antreprenorii neapărați și nereprezentați. Din capul locului trebuie spus că evaziunea fiscală este intolerabilă, însă scopul combaterii ei nu poate fi extins absurd la alte situații, lăsându-i dezarmați chiar și pe cei mai corecți dintre contribuabili.

Pentru a apăra antreprenorii în fața abuzurilor legislative și administrative, pentru a cere legi corecte, birocrație redusă și funcționari respectuoși și corecți, înființăm asociația Avocatul Antreprenorilor. Obiectivele noastre sunt simple:

  1. Corectarea legilor proaste care pun în pericol antreprenoriatul în România
  2. Simplificarea cadrului administrativ care acum e sursă de corupție și pierdere de timp
  3. Schimbarea modelului de funcționare al ANAF și a cadrului legislativ care reglementează funcționarea ANAF și scoaterea din atribuțiile lui a verificării disciplinei financiare interne a întreprinderilor
  4. Responsabilizarea instituțiilor de control și cadru legislativ care să instituie răspunderea directă a funcționarilor din instituțiile de control
  5. Schimbarea culturii instituțiilor de control și trecerea lor de la o cultură represivă la una preventivă.

Vrem să facem aceste lucruri prin 4 mecanisme de acțiune:

  1. Acțiune juridică
  2. Presiune și lobby politic
  3. Negociere instituțională în numele membrilor asociației
  4. Asistență juridică pentru membrii asociației supuși abuzurilor statului

 

Dacă vrei să te alături inițiativei noastre și vrei să afli mai multe despre ea, lasă-ți emailul și te vom contacta la lansarea asociației.

Contribuţia IMM-urilor la creşterea economică – prezent şi perspective. Autori: DRAGOȘ PÎSLARU (coordonator), ILEANA MODREANU