Următoarele acțiuni ale Avocatului Antreprenorilor

Ultimele declaratii ale ministrului de finanțe au valoarea unei recunoașteri a haosului legislativ in domeniul fiscal. Una dintre acestea a fost în sensul renunțării la impozitarea bacșișului (dar nu și la registrul de bani personali), ceea ce se va întâmpla până la 1 Iunie 2015 (probabil tot printr-o ordonanță de urgență). A doua a fost că reținerea amenzilor (aceasta fiind natura juridică a sumei reprezentând de 10 ori amenda inițială) anulate de instanța de judecată sesizată de contribuabil va fi corectată în Parlament, cu ocazia aprobării Ordonanței de urgență nr. 8/2015. Vom avea, așadar, trei ordonanțe de urgență, emise în ultimele 6 luni, care au amendat Ordonanța de urgență nr. 28/1999 privind casele de marcat electronice, precum și o lege de aprobare (doar) a uneia dintre ele, respectiv Ordonanța nr. 8/2015, probabil o situație unică în istoria legislativă.

În același timp, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutională Ordonanța nr. 8/2015, cu privire la neconstituționalitatea prevederilor privind reținerea amenzilor plătite pentru a evita sancțiunea suspendării activității. Curtea poate însă extinde verificarea de neconstituționalitate asupra întregului act normativ, astfel că este posibil ca o decizie de neconstituționalitate să acopere și celelalte trei aspecte sesizate de noi prin petiția adresată Avocatului Poporului. Pentru mai multă siguranță, argumentele noastre cu privire la toate cele patru prevederi neconstituționale au fost trimise oficial și Curții Constituționale, în vederea maximizării șanselor de a obține o decizie exhaustivă.

Reamintim că, în afara dispoziției privind nerestituirea amenzilor anulate de instanță, Ordonanțele nr. 91/2014 și 8/2015 conțin următoarele prevederi neconstituționale: 1) cele care sancționează agenții economici pentru sume de bani în plus sau în minus față de valoarea bonurilor fiscale emise, prin faptul că instituie o prezumție de evaziune fiscală or o contraventie sau o infracțiune nu pot fi prezumate. 2) cele privind dreptul inspectorilor fiscali de a confisca sumele de bani aflate la agentul economic și la angajații acestuia, atunci când depășesc valoarea bonurilor fiscale emise, confiscarea neputând fi dispusă decât de instanța de judecată, pentru sume ilicite. 3) derogarea de la aplicarea dreptului comun contravențional al suspendării de drept, prin plângerea contravențională, a sancțiuni aplicate deoarece, până la soluționarea pe fond a plângerii, sanctiunea complementară constând în suspendarea activității pentru 30 de zile va fi fost deja consumată.

În concluzie, vom aștepta atât decizia Curții Constitutionale, cât si noua ordonanță anunțată de ministrul finanțelor publice până la 1 iunie și, în funcție de acestea, vom stabili noile actiuni pe care le vom întreprinde împotriva dispozițiilor abuzive din legislația privind casele de marcat. Vă mulțumim că sunteți alături de noi și, cu cât vom fi mai mulți și mai determinați, cu atât putem obține mai multe rezultate.

One Response to Următoarele acțiuni ale Avocatului Antreprenorilor

Leave a reply